donderdag 13 november 2014

Kan video monitoring in verpleeghuis de kwaliteit van de zorg verbeteren ?

KWALITEIT VERPLEEGHUISZORG EN VIDEO MONITORING – DE OPLOSSING VOOR PROBLEMEN IN ZORG ?



De discussie over misstanden in de zorg duurt voort… terecht of onterecht ?
Vast staat dat het recentelijk opgerichte meldpunt van Omroep Max over misstanden in de verpleeghuiszorg in een week tijd al ruim 4000 reacties heeft opgeleverd. En dat is heel veel. Er kan worden vastgesteld dat het een structureel probleem betreft. De roep om meer personeel en meer geld wordt steeds luider. Maar zijn er ook alternatieven die minder geld kosten en waarbij personeel toch behoorlijk wordt ontlast ? Wij promoten al jaren de inzet van video monitoring in de langdurige zorg, maar moeten helaas constateren dat in de meeste verpleeg- en ver


zorgingshuizen hier geen aandacht aan wordt besteed. Graag lichten wij de mogelijkheden hiervan in dit artikel nader toe.

Omschrijving video monitoring
Feitelijk is video monitoring niet meer dan het, met behulp van video communicatie, op afstand bewaken of toezicht houden op een bepaalde situatie dan wel een of meer personen. Video monitoring kan worden ingezet voor persoonlijke veiligheid en ontlasting van zorgpersoneel. Op welke manier, leggen wij graag aan u uit.

  “Waar het om gaat, is betere zorg- en hulpverlening”.

Wat houdt video monitoring in de zorg in ?
Video monitoring houdt zeker meer in dan alleen toezicht door middel van op afstand te bedienen en te volgen camera’s. Doorgaans wordt er ook een alarmeringsfunctie aan gekoppeld. Er bestaan diverse mogelijkheden voor alarmering. Kamers kunnen worden voorzien van een oproepknop en, indien gewenst, trekkoorden in bijvoorbeeld de sanitaire ruimtes. Op PG-afdelingen kan worden besloten om te werken met sensortechnologie voor dwaal- en valdetectie. Door middel van monitoring en “slimme” camera’s kunnen bij clienten afwijkende situaties worden gesignaleerd.

Ook kan worden gewerkt met akoestische bewaking. Afhankelijk van de zorgbehoefte van de bewoner (vast te leggen in het zorgplan) kan deze technologie ingezet worden om oriëntatie- of plasroutes te realiseren en om meldingen te doen.
Meldingen kunnen terechtkomen bij een zorgcentrale of een receptie, maar ook op de smartphone van de zorgverlener die in de buurt is. In al deze gevallen kan eventueel met een camera worden ingekeken in de huiskamer of slaapkamer. Overigens zit een succesvolle toepassing van video monitoring niet in het inzetten van deze technologie, maar veel meer in een goede inbedding van de technologie in praktische toepassingen voor de zorg.

“Video monitoring leidt tot meer kwaliteit en tot meer efficiency”

Hoe wordt video monitoring toegepast ?
Op PG-afdelingen in verpleeghuizen wordt video monitoring vaak ingezet voor toezicht in de huiskamers en gangen. Met name in de avonduren wordt er veel gebruik van gemaakt. Het is een druk moment, omdat het aanwezige personeel dan vaak bezig is met wassen, omkleden en naar bed brengen van cliënten. Er is helaas dan veelal geen permanent toezicht meer in de huiskamers. Met video monitoring kan het aanwezige zorgpersoneel een beroep doen op de zorgcentrale die dan een oogje in het zeil houdt. Op het moment dat er dan iets gebeurt in een huiskamer, wordt dit door de medewerker van de zorgcentrale gemeld bij de desbetreffende zorgverlener die dan de benodigde actie kan ondernemen. Daarnaast stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg als eis dat minimaal een maal per 15 minuten een zichtmoment plaatsvindt. Dit kan dan op afstand plaatsvinden door de zorgcentrale.

Ervaringen zorgverleners
Vaak hebben zorgverleners bij de introductie van video monitoring best wel hun twijfels over de inzet van video monitoring. Men geeft de voorkeur aan een extra medewerker, en is bang  dat het menselijk contact minder wordt door de inzet van de camera’s. Op het moment dat het systeem een tijdje in gebruik is, wil men meestal eigenlijk niet meer zonder video monitoring. Doordat personeel niet meer onnodig over de afdeling hoeft te lopen om allerlei situaties uit voorzorg ter plekke te checken, ontstaat er veel meer rust op de afdeling. Dit heeft niet alleen een positieve weerslag op het personeel, maar zeker ook op de bewoners. Het geeft ook een veilig gevoel dat het wordt gemeld wanneer een bewoner bijvoorbeeld onrustig is of een valincident dreigt te ontstaan omdat een bewoner zonder rollator loopt. De woonsituatie wordt gewoon veiliger. Overigens hebben bewoners op PG-afdelingen het meestal zelf niet in de gaten dat er camera’s hangen. De cliëntenraad en familieleden dienen er uiteraard bij te worden betrokken; de ervaring is dat die er positief tegenover staan.

"De medewerker wordt ontlast doordat de pure toezichtfunctie deels uit handen wordt 
        genomen. Dit betekent dat onze medewerkers meer tijd over houden voor andere taken, 
         bijvoorbeeld begeleiding en activering. Het betekent ook een stukje rust, een meer 
         ontspannen werksfeer. Dat blijkt o.a. ook uit het ziekteverzuim dat fors is gedaald.”

Als bedrijf hebben wij veel positieve ervaringen met inzet van video monitoring in de zorg, met name in huiskamers en gangen. Wij verwachten dat hiervan in de toekomst nog meer gebruik zal worden gemaakt.

Wanneer u vragen of opmerkingen heeft naar aanleiding van dit artikel, belt of mailt u ons dan !!

info@carewel.nl                               www.carewel.nl                                           070 8200 910

Geen opmerkingen:

Een reactie posten