vrijdag 2 januari 2015

2015: Zorgzaam, zorgeloos verzorgd ? Wat gebeurt er in uw gemeente ?

CAREWEL WENST U EEN ZORGZAAM, ZORGELOOS EN VERZORGD 2015 !!!





Allereerst wensen wij u een voorspoedig en gezond 2015 !!! Een nieuw jaar waarin op zorggebied heel veel anders zal gaan dan in voorgaande jaren. Mensen die veel zorg nodig hebben, worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen, de gemeente wordt verantwoordelijk voor begeleiding van deze groep en gaat er van uit dat mantelzorgers (familie, buren, etc) hierbij zoveel mogelijk ondersteunen. Mantelzorgers die vaak al overbelast zijn en nu al moeite hebben om alles goed georganiseerd te krijgen. Een kleine groep laat het niet zo ver komen en maakt op een slimme manier gebruik van technologie en hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een bewegingsdetector die signaleert wanneer de client uit bed gaat, een monitor die vaststelt dat er geen activiteit meer is in de woning, een valdetector die alarmeert wanneer iemand is gevallen, een camera waarmee kan worden gezien of alles nog goed gaat of de mogelijkheid om de voordeur of apparatuur op afstand te bedienen. Er zijn talloze mogelijkheden, en wij zien dat een selecte groep hier ook gebruik van maakt. Dit gebeurt echter nog wel op eigen initiatief. Mensen zijn bereid om hier zelf voor te betalen, maar belangrijker: men is goed op de hoogte, dan wel beschikt over een netwerk dat helpt om ervoor te zorgen dat deze technologische mogelijkheden ook op de juiste wijze in de woning worden toegepast.

Een valdetector voor persoonlijke
veiligheid:
Het zou mooi zijn wanneer deze technologie ook voor een veel grotere groep voor toepassing beschikbaar komt. Echter, dan zullen gemeenten in samenwerking met welzijnsorganisaties en zorgaanbieders hierin een veel actievere rol moeten gaan spelen om deze technologie in de vorm van een (betaalde) dienst beschikbaar te stellen. Tot nu toe heeft het daaraan ontbroken, en hebben partijen zich hoofdzakelijk gefocust op de meer traditionele vormen van (professionele) ondersteuning. De komende tijd zal echter blijken dat dit niet toereikend is. 
Wij dringen er bij gemeenten op aan om samen met welzijnsorganisaties en/of zorginstellingen initiatieven te ontwikkelen om alsnog ervoor te zorgen dat er meer technologie en hulpmiddelen worden ingezet en voor mensen beschikbaar zijn. Het is laat, maar beter laat dan nooit. Opdat we met elkaar een zorgzame samenleving kunnen behouden !! Ook vanaf 1 januari 2015 !!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten